(A) Acasa. Foarte acasa.

Desi m-am nascut la oras, de cate ori merg la tara simt ceva special. Nu doar pentru ca mi-am petrecut acolo vacantele de vara ci si pentru ca imi da o energie speciala. De cate ori merg acasa, simt ceva deosebit, o legatura cu solul, cu locul respectiv, o energie, nu stiu, ceva ce imi face bine. Pare ca ma repara. 

Imi doresc de aceea sa pastrez acel loc si sa inlocuiesc casa bunicilor cu o casa de vacanta, noua. Vreau asta pentru ca locul respectiv are traditie pentru familia noastra. Sunt cel putin doua-trei generatii (din partea mamei) care au crescut si trait acolo si eu as vrea sa duc asta mai departe.

Cum sa arate casa? 

In primul rand, sa fie facuta din lemn aproape complet. Imi place la nebunie lemnul. Apoi vreau o casa ca in povesti, micuta, simpluta, fara multe chestii insa sa fie personala, primitoare, calduroasa si nu in ultimul rand, eficienta. 

Proiectul casei

Sa vedem cum arata proiectul casei fiindca totul porneste de la proiect. Suntem in 2016, nu mai poti sa faci o casa „din ochi”, masurand cu pasul camerele cum se facea pe vremuri. Este adevarat ca atunci puteai sa faci o casa din nimic, aproape la propiu insa acum…. Sa revenim totusi la idee. 

Fiindca eu nu lucrez in domeniu, n-am nimic de-a face nici cu proiectarea nici cu constructiile, am apelat la profesionisti. Netul este mare si m-a ajutat sa gasesc ce imi doresc. Am cautat diverse proiecte casa si am gasit acest proiect pe site-ul AIA Proiect. Priviti pozele de mai jos cu atentie si incercati sa nu salivati pe tastatura ca in cazul meu. 

snap-2016-10-29-at-15-22-14

Aceasta este genul de casa pe care eu as vedea-o construita in locul celei batranesti. Ma rog, este un prototip sa zicem, astfel incat sa-ti faci o idee despre ce vrei. Fara probleme, materialele, aspectul, compartimentarea etc. pot fi modificate. 

Ne intereseaza insa ce ar trebui sa contina un astfel de proiect, hai sa vedem pe scurt. Un proiect tehnic complet, un proiect pregatit pentru a obtine autorizatie de constructie este format din trei capitole, dupa cum urmeaza: proiect Arhitectura Casa, proiect Structura (Rezistenta) Casa, proiect Instalatii Casa. Cu un astfel de proiect, puteti derula linistit lucrarea de constructie in sine. 

snap-2016-10-29-at-15-23-06

Cum sa fie casa? 

Cam ca cea de mai sus. Insa… mi-ar placea sa fie un pic diferita. Adica, acea veranda sa fie complet inchisa dar pe vara, sa existe optiunea de a fi ridicat acoperisul si de a fi date jos geamurile, ceva de genul. Mi-as dori sa fie un soi de terasa pe vara insa sa poata fi inchisa ermetic iarna. 

snap-2016-10-29-at-15-22-37

De asemenea, mi-as dori un acoperis fresh. Nu stiu din ce material ar trebui sa fie insa stiu ce ar trebui sa contina: panouri solare care sa capteze energia electrica si de asemenea sa incalzeasca de exemplu apa pentru baie. 

Ar trebui sa fie incalzita cu o centrala pe lemne sau ceva de genul, fiindca in acea zona nu sunt gaze naturale si nici o sansa sa poate ajunge. Imi mai doresc sa fie luminata casa, cu suficient de multe ferestre prin care sa intre lumina insa sa nu fie frig in casa. 

De asemenea, imi mai doresc ca mansarda sa fie una smechera, un amestec de man-cave si chestii utile pentru iarna gen fructe uscate. Neaparat, ar trebui sa aiba o mare pivnita din caramida rosie fara nimic peste. Ciment pe jos, butoaie de lemn aliniate frumos cu continut divers. Mi-as dori ca bucataria sa fie exact deasupra lui si sa aiba un lift intre ele sau o modalitate de comunicare. Astfel incat, daca de exemplu vrei sa scoti varza de sarmale din beci sa nu cobori nu stiu pe unde si sa faci trei drumuri ci pur si simplu, cobori, pui oala cu varza, apesi butonul sau ceva si aia e tot. 

As mai vrea parchet pe jos, culoare inchisa, o culoare inchisa. Peretii sa fie albi sau crem cu bucati de lemn inchis la culoare la colturi si pe laterale. Cate o stinghie ar fi de ajuns. Apoi, un semineu in camera de zi cu un mare „pres” pufos in fata lui n-ar strica deloc. Un fotoliu calduros, verde inchis langa el si o mata lenesa in brate. Un pahar de coniac bun pe o masuta de mahon langa, un halat pufos si o carte buna. Niste soul bun in boxe si asta e. Relaxare completa. 

Ma simt nevoit insa sa pun aici capat articolului cu mentiunea ca imaginile utilizate au fost preluate de pe siteul AIA Proiect. 

sigla-2016-300x153

P.S Articol scris pentru SuperBlog 2016.

(A) Acasa. Foarte acasa.
Evalueaza acest articol!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *