(A) Casa del cielo

Cu ocazia acestui articol mi-am adus aminte o piesa tare al unui amic, Casa del cielo se numeste si pacat ca nu e pe net. N-are legatura cu tema articolului insa… mi-a placut numele.

Despre ce vreau sa vorbim astazi? Pai despre caldura, despre energie despre lucruri de genul asta. Nu ma refer insa la energie holistica sau ceva de genul ci la energie termica. Inspirat de articolul de anul trecut (din care am avut multe de invatat) am vrut sa imbunatatesc mult performantele casei de „vacanta” de la tara. Evident, vorbim de o casa veche, batraneasca in care ar rebui sa facem multe investitii insa pe deplin meritate.

Ce vreau cu ea?

audit-energetic1

Pai ma intereseaza sa obtin pentru aceasta casa un certificat energetic. De unde si cum sa fac rost de el, stiu multumita avizez.ro insa nu e totusi chiar asa de simplu. Mai mult decat atat insa, ma intereseaza si cum sa am un certificat energetic de clasa a sau cat mai apropiat. Eu nu sunt un expert in domeniu, insa sunt constient de marile carente ale acestei locuinte.

Ce e de facut in cazul asta?

Pai e simplu. Avizez.ro si acolo programezi un audit energeticasta o sa te ajute sa iti rezolvi problemele cu casa si si vei obtine si certificatul energetic, acesta este inclus in audit.

Ce am invatat din aceasta experienta, cum poti creste performanta energetica a unei locuinte? Pai sa le luam pe rand.

Mai intai, am invatat ca planul pe care il faci trebuie sa fie unul bun si calculat, desigur. Nu este ok sa bagi bani aiurea in locuinta ci trebuie sa-ti faci niste calcule, iar suma investita sa o poti amortiza undeva in 10-15 ani. E cea mai ok varianta.

Apoi, in cazul meu (dar se aplica si in cazul vostru) casa de „vacanta” ar trebui sa sufere urmatoarele modificari:

  • Schimbarea tamplariei exterioare. Evident cel mai bine e sa fie cat mai multe camere, de la trei in sus macar pentru o tamplarie buna energetic vorbind;
  • 30 de cm grosime izolatia recomandata. E cea mai buna varianta pentru a ajunge la ceea ce se numeste „casa pasiva”, adica o casa care este cel mai bine izolata termic.
  • Sa nu exista punti termice, adica bucati neizolate ce pot conduce la igrasie, mucegai si alte „placeri”;
  • Sursa de caldura cea mai recomandata este pompa de caldura + aportul solarpentru incalzire si apa menajera;
  • Panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica;
  • Sistem de ventilare care cuprinde recuperator de caldura.

Ce as mai face in cazul casei de la tara?

Pai ar mai fi multe de facut. As pastra soba asa, de nostalgie insa m-as asigura ca este la randul ei izolata si izolata ignifug si ca hornul este ok, fara crapaturi etc.

Apoi, as face si o termografie casei si as mai lucra la pereti, care nu mai sunt chiar drepti si nu toti sunt din materialele cele mai bune. De asemenea ar mai fi de lucru la podele, sunt cam vechi, putrede/deplasate. Ar trebui evident inlocuite cu podele mult mai groase insa mai intai ar trebui turnat ciment sub ele. Asa as fi mult mai sigur.

De asemenea, cred ca ar mai trebui reparate si gaurile de soareci din pereti, ce ziceti? Eu zic ca da. 🙂 S-a transforma astfel din casa modesta care e intr-o casa primitoare si calduroasa asa cum de altfel mi-o amintesc eu.

In alta ordine de idei insa, va pot informa oficial ca ziua constructiilor de capul lor, neoptimizate energetic se apropie de sfarsit. Incepand cu 2020 sunt obligatorii casele pasive sau casele zero, cele cu consum minim energetic. Salutam initiativa!

Articol scris pentru proba 9 SuperBlog 2016!

(A) Casa del cielo
Evalueaza acest articol!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *