Pareri filme | Cele zece porunci | 1923

Salutare. De data asta lasam un pic filme noi deoparte si vorbim despre filme clasice. Este cazul si celui de astazi, ce poarta numele de „Cele zece porunci” si este prima ecranizare pe aceasta tema, biblica.

cele zece porunci poster 1923
sursa

Sinopsis „Cele zece porunci”

Filmul a aparut pe 21.12.2923, in New York. A fost regizat de Cecil B. De Mille cu aparitia actorilor Richard Dix, Rod La Roque, Nita Naldi, Theodore Roberts.

Filmul reprezinta evident o incercare de a evoca eterna lupta dintre bine si rau, dintre alb si negru. Este genul de film unde intamplarile moderne se interfereaza cu temele biblice.

Din dorinta de a predica ascultarea fata de legile divine, regizorul ofera prin contrast cam cele mai spectaculoasa orgii din cate aparusera pana la acel moment pe ecrane. Prin modul spectaculos de filmare (au fost chiar si cateva scene color), prin trucaje etc. filmul a fost un real succes.

Acelasi regizor, Cecil B. De Mille l-a refacut circa 20 de ani mai tarziu, in 1965. Puteti citi aici o recenzie despre „Cele zece porunci” din 1956.

Ca orice film pe tema asta care se respecta, este prezentata povestea lui Moise si actiunile sale. Nu lipseste nemilosul faraon, nu lipsesc nici sclavii evrei ce trudeau din greu pentru ridicarea imperiului egiptean etc. Sunt prezente scenele pline de dramatism, scenele spectaculoase menite sa te emotioneze.

Pare un film interesant ce cu siguranta si-a pus amprenta macar asupra filmelor religioase daca nu si asupra celorlalte filme.

Puteti viziona un fragment din acest film pe youtube, mai jos. Avand in vedere ca este realizat in 1923, cred ca ar trebui ca pana acum sa fie sub domeniul public, sa nu mai fie protejat de legea drepturilor de autor dar asta e alta discutie.

Eu raman insa la varianta vazuta in 1956, mi se pare net superios din toate punctele de vedere.

Nu uitati ca mai am si alte filme clasice pe aici dar si filme noi, cele mai bune filme samd.

Pareri filme | Cele zece porunci | 1923
Evalueaza acest articol!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *