(A) Despre metode de incalzire moderna.

Chiar daca si filmele pot tine de cald, cel putin uneori, astazi vreau sa vorbim despre altceva si anume despre incalzire. Incalzirea a fost o chestie foarte importanta pentru omenire, inca de la inceput. Vorbim aici de ambele tipuri de incalzire, atat de incalzirea directa, corporala cat si de incalzirea locuintei. Cred ca acesta a fost unul dintre factorii care de-a lungul timpului au ajutat oamenii sa evolueze.

Din fericire, am evoluat mult in ultimii 200 de ani si s-au schimbat si modalitatile de incalzire. Daca strabunicii nostri se incalzeau folosind combustibili fosili si o metoda de ardere, fiindca nu exista alta solutie, noi avem cu totul alte optiuni.

Evolutia tehnologica se aplica si in domeniul incalzirii locuintelor, se fac progrese, iar tendinta merge spre surse de incalzire mai ecologice, mai ieftine, mai sanatoase si viabile.

Cred ca in momentul de fata incalzirea cu agent termic furnizat de o societatate de stat si incalzirea prin centrale termice de apartament/casa sunt la putere inca, dar exista alternative, doar ca nu le cunoastem noi iar conditiile sunt chiar mai avantajoase.

Solutia propusa astazi este reprezentata de incalzirea cu panouri radiante infrarosu. Nu stiu cate persoane au auzit de aceasta metoda de incalzire, marturisesc ca pana de curand, nici eu nu auzisem.

Hai sa vedem insa de ce este aceasta o solutie de incalzire mai buna, care sunt avantajele acestui tip de incalzire.

Din ce este format un panou de incalzire?

panou-radiant-rasarit-mare-palmieri

Un asemenea panou este format dintr-o rama metalica, o placa de incalzire emailata, un compozit de carbon cu fibra de sticla, o placa de egalizare si un izolator. Acest amalgam de componente montate asigura caldura corespunzatoare. Panourile pot fi si pictate, ca sa dea impresia unor tablouri iar temperatura se regleaza din termostat, ca la orice alt sistem de incalzire.

Cum functioneaza?

E simplu, il bagi in priza. Da, atat de simplu.

Este un sistem ce functioneaza pe baza de curent electric insa incalzirea are loc pe baza de unde infrarosii, radiatii termice de banda lunga ce asigura un confort termic sporit.

Sistemul de functionare este asemanator cu cel al incalzirii solare sau extrapoland e ca si cum ai tine mana sub un bec cu diferenta ca vorbim de radiatii infrarosu. Pentru cei cu un grad accentuat de paranoia, termenul de „radiatii” aici nu are conotatie negativa, ok? Este un termen care descrie atat radiatiile pozitive cat si pe cele negative. Ca exemplu si noi, oamenii, sau orice forma de viata emitem de exemplu radiatii termice, caldura, pe intelesul tuturor. Asta nu inseamna ca e ceva negativ.

Ideea este ca spre deosebire de alte sisteme de incalzire, acesta cu radiatii prin infrarosu functioneaza diferit. De ce? pentru ca la fel cum se intampla si in cazul soarelui, nu este incalzit aerul ci obiectele. Nici soarele nu incalzeste aerul ci incalzeste pamantul si de la pamant se incalzeste aerul. Este valabil si pentru incalzirea cu radiatii infrarosu. Acest sistem de incalzire asigura o incalzire uniforma a incaperii si pierderi minime de caldura.

Foarte important!

Daca alegeti aceasta metoda de incalzire, aveti grija si informati-va inainte. Un aspect foarte important de care trebuie sa tineti cont, ca de obicei, este dimensiunea camerei pe care vreti sa o incalziti. Puterea si cred ca si dimensiunea acestor panouri difera, evident. Nu vei pune un panou de aceeasi putere si dimensiune pentru o camera de 10 mp si pentru una de 20 de mp. Ca atare, asigurati-va ca verificati impreuna cu vanzatorul aceste detalii si ca alegeti un panou potrivit pentru locuinta dumneavoastra.

Va recomand sa discutati in prealabil cu cei de la Panouri Radiante cu Infrarosu. Ei sunt cei care va pot indruma cu privire la cea mai buna alegere pentru cazul dumneavoastra.

De ce sa alegeti aceasta metoda de incalzire?

Sunt mai multe avantaje, in primul rand, este vorba despre costuri. Costurile cu materialele, cu montajul, cu verificarile viitoare etc. sunt mai mari ca in cazul incalzirii cu panouri. Evident, la un sistem de incalzire cu gaz, costurile vor creste si ele daca de exemplu creste pretul la gaz (si a cam crescut in ultimii ani).

Apoi, nu ai nevoie de vreun aviz sau ceva de genul, pur si simplu se monteaza panoul in perete cu niste suruburi si esti gata. Economisesti ceva spatiu si prin disparitia caloriferelor si iti poti monta de exemplu o masa rabatabila in locul lor.

Cum am zis si mai sus, incalzirea cu aceste panouri este mai eficienta deoarece incalzeste peretii si obiectele, nu aerul asa cum se intampla in cazul incalzirii bazata pe agent termic.

Din ce am citit, este o metoda de incalzire mai sanatoasa comparativ cu altele. In Germania este un sistem de incalzire care se foloseste demult mai ales in spitalele de boli pulmonare fiindca e un sistem mai sanatos pentru bolnavii de astm.

Ca si la centrala, exista si pentru aceste panouri termostate, prin care poti asigura temperatura constanta si pe timp de noapte de exemplu.

Puteti gasi mai multe informatii despre aceste panouri si citind articolul de aici, „Despre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu„.

Va las mai jos si cu un filmulet de prezentare, veti afla din acel filmulet cum functioneaza aceste panouri si cam ce poti face cu ele.

Voi, ce credeti despre aceasta metoda de incalzire, ati experimentat-o?

Sursa imagini si filmulet: http://www.panouriradiante-incalzire.ro/.

(A) Despre metode de incalzire moderna.
5 (100%) 1 vote

2 comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *