Pareri filme | Dr. Mabuse, der Spieler | 1922

Hei. Dupa ce am mai trecut printr-o serie de filme noi, va invit sa vorbim dragi prieteni despre un film vechi sau hai sa zic asa o serie de filme vechi. Filmul pe care vreau sa-l aducem astazi in discutie se numeste „Dr. Mabuse, der Spieler ” si a fost lansat in 1922 la Berlin.

Regia a fost asigurata de Fritz Lang, scenariul de The von Harbou si a beneficiat de prezenta lui Rudolf Klein-Rogge. Este de asemenea o ecranizare dupa un roman politist al lui Norbert Jacques.

Dr. Mabuse, der Spieler
sursa

Detalii „Dr. Mabuse, der Spieler”

Povestea ne prezinta un baron local, pe numele lui Dr. Mabuse. Ca paranteza, ma amuza destul de mult numele lui, acel „abuse” ma pune pe ganduri. Ma face deja sa cred cam despre ce ar putea fi acest film. ­čÖé

Filmul sa zicem ca este unul hip-hop ca intentie. De ce? fiindca isi propune si si reuseste sa prezinta realitatea de atunci, lumea de la momentul respectiv. Asta se intampla cu ajutorul acestui personaj, reprezentat de acest Dr. Mabuse. Acesta este efectiv capul unei bande de raufacatori cu ajutorul carora terorizeaza tot orasul. El este capul, Don Corleone, Nasul, Al Capone etc. cum vreti voi sa-i ziceti. Desi nu este din cale afara de brutal, filmul nu se da in laturi de la nimic fiindca ne prezinta si rapiri si travestiri, asasinate etc.

In toate aceste intamplari insa, este angrenata toata societatea. Nu doar raufactorii, ci si oamenii de bine, politicienii, hotii, banditii, prostituatele sau oamenii de rand. Este vorba despre o intreaga fauna umana prezentata din mai multe puncte de vedere.

Este pe undeva si o comunitate comunista sa-i zicem, genul de comunitate in care se traieste cu frica si in care toata lumea se teme de toata lumea. Este posibil se pare ca si peretii sa aiba urechi, ca atare conteaza foarte mult codul Omerta.

Fiind lansat in 1922 poate fi vazut pe youtube integral, in mod legal.

Pareri filme | Dr. Mabuse, der Spieler | 1922
Evalueaza acest articol!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *