Pareri filme | Aelita | 1924

Salutare. Astazi vorbim despre un film de referinta al cinematografului rusesc. Este vorba despre filmul Aelita, aparut in 1924. Este un film de referinta si pentru inceputurile filmului stiintifico-fantastic. Mai este cunoscut si sub numele de Aelita: Regina planetei Marte.

print screen aelita

Aelita 1924

in regia lui Iakov Protazanov, cu Igor Ilinski, Iulia Solnteva, Nikolai Batalov

Este o ecranizare dupa un roman omonim, scris de Aleksei Tolstoi (nici o legatura cu mult mai cunoscutul Lev Tolstoi).

Filmul ne prezinta unui inginer, care inventase o racheta, ce impreuna cu un soldat, ajung pe Marte. Cum ajung acolo si de ce, e poveste mai lunga. Inginerul din gelozie isi impusca sotia si apoi se gandeste sa dispara.

Intre timp, se primisera ceva mesaje de pe Marte, iar regina, Aelita, se presupune ca avea un telescop magic cu care putea vedea pe pamant. Culmea, ca un fel de Luceafar rusesc, se uita tocmai la inginer, se pare ca avea o slabiciune pentru acesta.

Inginerul se hotaraste asadar sa se faca nevazut si face asta impreuna cu un prieten, fost soldat. Deci ambii iau racheta si se tireaza pe Marte. Ajunsi acolo insa, cam au de furca cu niste „batrani”. Este vorba despre conducatorii planetei, batranii din consiliul de administratie.

Acestia se cam hotarasc sa-i omoare un pic pe cei doi, nationalisti convinsi fiind. Pe sistem probabil, „au venit astia sa ne ia femeile la care noi doar ne uitam, oricum”. Aelita este de alta parere, insa se pare ca nu prea conteaza parerea ei.

Cei doi sunt arestati si impreuna cu ei si regina, din cauza ochilor dulci facuti de inginer. Ajung in pestera sclavilor, unde insa se hotarasc ca nu prea le place si organizeaza sclavii pentru o revolutie impotriva consiliului de administratie.

Povestea mi se pare interesanta si chiar daca filmul e greu de gasit/urmarit, cred ca o sa caut cartea, am gasit-o aici.

Filmul este la liber pe wikipedia pentru cine vrea sa vada care e treaba cu el, tot de acolo am si print-screen-ul.

Pareri filme | Aelita | 1924
Evalueaza acest articol!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *