Documentar | Nanook din nord | 1922

Hei copii, aici sunt. Vorbim acum de unul din filmele mele preferate, sa fie clar, da? Este unul dintre cele mai vechi filme vizionate de mine si poarta numele de Nanook din nord. Este primul sau printre primele documentare de lungmetraj.

Cu siguranta este primul film despre viata unei familii de eschimosi. A fost realizat de Robert Flaherty in 1922 si distribuit de surcursala americana a firmei „Pathe” insa dupa lungi discutii. Nu prea au vrut sa-l distribuie, nu prea este neaparat genul de film „normal” sa-i spunem asa. Inteleg de ce la vremea aceea parea un risc.

Acest documentar, a fost finantat de o firma de blanuri. Aceeasi firma il mai finantase pe Flaherty care in perioada 1910-1920, participase la o serie de expeditii polare. Astazi il putem numi ca parinte al unui gen de mare succes al carei opera ramane un reper in istoria cinematografului.

Nanook of the North
sursa

Despre „Nanook of the North”

Film foarte smecher dragii mei, singura chestie care nu-mi place la el este ca nu are sonor. Mi-ar fi placut extrem de mult sa aud sunetul oceanului acum 90 de ani, sa-l aud asa pur si neprocesat ca in ziua de astazi. Ar fi fost mult mai natural.

Despre film nu sunt extrem de multe de zis. Va sfatuiesc doar sa-l vedeti. Este vorba despre o familie de eschimosi si viata lor. O mama, un tata, un fiu si o fiica impreuna cu cainii lor si tot ce au nevoie pentru a trai in aceste conditii extrem de vitrege.

Ne este prezentat modul lor de viata, viata de zi cu zi. Ce mananca, cu se imbraca, de unde-si fac rost de haine, cum si cu ce vaneaza etc. Cum isi fac casele, de unde fac rost de cele necesare, cum isi petrec timpul seara, cum se distreaza etc.

Deja prezentau inca de atunci o alterare a vietii lor din cauza omului alb. Da, a omului care deja incepuse sa le furnizeze o parte din cele necesare vietii de zi cu zi in schimbul unor lucruri manufacturate de iei. Vorbesc aici de incaltaminte, unelte, obiecte de arta etc.

Puteti urmari si „Nanook of the North” pe youtube, gratuit, la calitate foarte smechera. Va recomand din toata inima sa va uitati, este un film foarte bun.

Documentar | Nanook din nord | 1922
Evalueaza acest articol!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *