Pareri filme | Nosferatu | 1922

He, hei. Azi vorbim de un film vechi, ne intoarcem inapoi in 1922 pentru a vorbi despre un film clasic al cinematografiei mondiale. Vorbim de „Nosferatu” si nu ma refer aici la S.A.T.R.A Benz. Nu stiu de ce, insa vampirii aka Nosferatus au fost mereu in creierul oamenilor si le-au aprins mereu imaginatia. Exista zeci de carti, piese de teatru, filme, muzica, jocuri etc. pe tema asta si se pare ca oamenii nu s-au plictisit de subiect.

nosferatu 1922
sursa

Date tehnice „Nosferatu”

Filmul a fost regizat de F.W. Murnau si scris de Henrik Galeen, iar la imagine a fost Fritz Arno Wagner. De asemenea, se bucura de prezenta actorilor: Max Schreck, Gustav von Wangenheim si Greta Schroter. Este clar o ecranizare dupa romanul „Dracula” scris de Bram Stoker.

Acest film mai este cunoscut si sub numele de „Simfonia ororii” si reda confruntarea dintre un tanar om de afaceri dintr-un orasel german si contele Orlock, aka Nosferatu. Acesta este bineinteles, stapanul-vampir al unui castel din Carpati. Mai tarziu, acest domn o sa fie cunoscut sub numele de „flagelul lui Dumnezeu” si va raspandi ciuma. Va fi oprit doar prin sacrificiul sotiei tanarului.

Este un film ce a ramas si va ramane inca in istorie prin prisma povestii, interpretarii etc. Evident, poate fi interpretat in mai multe feluri.

Nosferatu apare ca ceva unde basmul si realitatea se intrepratund. Este ceva normal pentru cinematografia germana, fascinata intotdeauna de subiecte si personaje fantastice.

De asemenea, filmul poate fi considerat o oda a iubirii deoarece tanara sotie se sacrifica din iubire pentru barbatul sau. Se folosesc imagini rascolitoare si diferite tehnici pentru a exprima diverse sentimente, trairi etc.

Acesta este filmul unde pentru prima data in expresionism se foloseste natura insasi, care se transforma in spatiu sufletesc. Spaima are si ea un rol mare in acest film.

Raman in istorie: secventa calatoriei spre castelul contelului, realizata in negativ, in care copacii albi si fantomatici se detaseaza pe cerul negru si cea a navei spectrale care aluneca pe apa fosforescenta.

Il puteti viziona gratuit aici, nu se mai afla sub protectia legii drepturilor de autor:

Bibliografie: Secolul Cinematografului.

Pareri filme | Nosferatu | 1922
Evalueaza acest articol!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *