Pareri filme | Gosta Berling | 1924

Povestea lui Gosta Berling

Salutare. Azi trecem iarasi la filme de referinta, sa ne aducem aminte de inceputurile filmului. Ca paranteza, cred ca poti aprecia mai bine prezentul daca esti familiar cu trecutul. Cam asta e si rolul rubricii de fata. Revenind la subiect, azi vorbim de „Povestea lui Gosta Berling”.

Cine o fi fost Gosta Berling?

Habar n-am, hai sa vedem impreuna.

Filmul a fost in regia lui Mauritz Stiller, cu actori precum Gerda Lundgevist, Lars Hanson, Greta Garbo. Este o ecranizare a romanului cu acelasi nume a marei scriitoare suedeze Selma Lagerloff, autoarea printre altele a celebrei carti pentru copii, Minunata calatorie a lui Nils Holgersson (gasiti recenzia pe https://infrasunete.eu)

Revenind la idee,  „Povestea lui Gosta Berling” este o drama romantica, un film celebru de altfel. Are un poster minunat, pe care cu siguranta il voi vectoriza intr-o buna zi, fara nici cea mai mica indoiala.

Filmul ne prezinta povestea lui Gosta Berling, un preot care calca pe de laturi. Imi aduce aminte de faimosul Rasputin, fiindca seamana ca idee. Acest preot, Gosta Berling, este preot dar in acelasi timp este si dornic de viata. Cu alte cuvinte, isi face un pic de cap cu o madama foarte bogata. Aceasta la randul ei il sustine financiar, practic o mana se spala pe alta. Cetatenilor nu prea le place insa treaba asta asa ca preotul ramane fara preotie.

N-are de ales si trebuie s-o ia de la zero alaturi de iubita sa.

Filmul este considerat o capodopera din punct de vedere tehnic. Regizorul a eliminat scenele secundare, a schimbat cronologia actiunii si a creat o mare fresca. Sunt cateva scene foarte interesante, prin care filmul si-a castigat locul in istoria cinematografiei mondiale. Vorbim de exemplu de scena incendiului sau cea a urmaririi saniei de catre lupi.

Este un film care merita urmarit, sau macar merita frunzarit, astfel incat sa stim ca a existat si sa intelegem care a fost rolul lui in istoria lumii.

Trailer mai jos:

Ca de obicei, va invit sa va abonati la blog, completati campurile din dreapta sus.

Sursa imagine: wikipedia.org

Pareri filme | Gosta Berling | 1924
Evalueaza acest articol!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *