Pareri filme | Prima Goana dupa aur | 1925

Prima goana dupa aur
poster prima goana dupa aur 1925

Prima Goana Dupa Aur

cu regia si scenariul semnate de Charlie Chaplin, care de altfel s-a aflat si in rolul principal alaturi de Georgia Halle si Mack Swain

Pe numele sau din buletin „The Gold Rush„, filmul a aparut desigur la Hollywood in 1925. Cred ca este printre primele filme care trateaza tema aceasta sau cu siguranta este printre cele mai importante.

Conform informatiilor gasite in cartea „Secolul Cinematografului„, P. Leprohon a declarat ca acest film este „Una dintre operele cele mai complete ale lui Chaplin, cea care contine cel mai bine maretia tragica a lui Charlie dar si una dintre cele mai putin accesibile si mai dificile din pricina finetii psihologice. Tragedia nu mai exista in paralel, ci este incorporata comediei, astfel incat scenele cele mai hazlii sunt si cele in care drama interioara este mai puternica”.

Cum sa cauti aur?

Daca nu stii si sunt sigur ca nu stii (nici eu) cum sa cauti aur, nu e panica. Ne invata Charlie Chpalin. Se pare ca el este norocosul care merge sa caute aur, undeva la sfarsitul veacului trecut. Aflam astfel intr-un mod tragi-comic care erau problemele cu care se confrunta un astfel de aventurier.

Prin el, aflam si problemele societatii americane de la acel moment. Vorbim de acel american dream, deja prezent, acea obsesie a imbogatirii rapide, a succesului si a banilor. Cred ca America este vinovata la nivel mondial de acea cultura a banilor, prezenta si in filme si peste tot. Cred ca are pe constiinta milioane si miliarde de oameni, nefericiti, deprimati si chiar morti poate din cauza banilor (fuck the fenicians).

In fine, filmul prezinta un amestec de tragic, burlesc si lirism. Filmul a ramas in istoria cinematografului si este celebru pentru diverse scene antologice cum ar fi halucinatiile celor doi infometati, cabana suspendata pe marginea prapastiei, mancatului bocanculu etc/

Este cunoscut ca unul dintre cele mai mari succcese financiare ale perioadei sale si ca unul dintre cele mai bune filme ale lui Charlie Chaplin.

In fine, acest om ar trebui luat mult mai in serios decat este in momentul de fata sau decat pare daca ii studiem filmografia. Mi s-a parut un om mult mai profund decat credem noi si ca intotdeauna, recomand sa va uitati la filmul „The Dictator” din 1940.


Pana data viitoare, nu uitati ca mai avem si alte filme de referinta, va invit de asemenea sa va abonati la blog, trebuie sa completati campurile din dreapta sus.

Sursa imagine: wikipedia.org

Pareri filme | Prima Goana dupa aur | 1925
4 (80%) 1 vote

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *