(A) Salam cu GPS

Discutam azi cu niste colege la munca despre alimente in general. Ce sa-i faci, daca am multe femei la munca, mai am si discutii din astea, gospodaresti. Era vorba despre cum le alegi, ce marci, cum sunt preparate, pastrate, din astea. Alimentele, nu femeile. Vorbeam si de cum sunt produse, eram cu totii interesati sa stim cum se prepara. Nu la retete ma refer ci la conditiile de producere, transport, depozitare etc. Nu stiu din pacate cat de multi producatori acorda atentie la aceste detalii. Stiu insa un producator care face asta si vei vedea mai jos despre ce vorbesc.

Cu mama la cumparaturi

In fine, tot discutand asa, mi-am adus aminte de o intamplare de acum vreo saptamana. Eram cu mama printr-un mare hypermarket si tot cautam una, alta. De fapt ea cauta, eu incercam doar sa nu ma enervez, ca de obicei. Tot facand slalom printre produse si tocmai cand mi-am dat seama ca am si eu nevoie de niste chestii, ma tot grabea spre mezeluri, ca vrea ea nu stiu ce salam.

– Unde e graba mama, ajungem si la salam, ai rabdare, zic eu. Dar ce, nu mai avem salam acasa?

-Ba da, dar nu din ala, vreau si eu niste salam din ala cu indicator.

-Cu ce? cu indicator? da’ tu vrei salam sau semn de circulatie? zic eu ironic.

-Eeeee, hai ca esti obraznic. Nu indica nordul, intra si mama in jocul meu, ci altceva. N-ai vazut si tu reclama?

-Da’ ce indica, cel mai scurt traseu pana acasa, sau ce? continui eu. Doar stii ca nu prea ma uit la tv, unde sa vad reclama?

– Indica… ca nu te-am crecut cum trebuie! zise ea mimand o imbufnare. Nu ma, indica temperatura. Hai ca stii reclama, n-ai cum sa n-o stii.

– Temperatura? si ce mai indica si presiunea atmosferica si cand va avea loc urmatorul cutremur? Ma mama, daca ai nevoie de un termometru, sa stii ca am trecut de farmacie. Ce, a facut Busu vreun salam?

-Of, nu ne intelegem. Nu ma, e un salam de la Caroli, are o eticheta noua, ce indica temperatura la care trebuie tinut. Chiar nu stii? zice ea mirata. N-ai vazut nici pe fasebooc ala al tau?

-Ce faceeeee? Eu credeam ca indica starea vremii sau a natiunii. Nu, n-am vazut dar acum chiar m-ai facut curios.

Noul Carolimetru Termic de la Caroli

Intre timp, am elucidat misterul si m-am interesat. Salut pe aceasta cale initiativa si le astept pe urmatoarele.

Este vorba despre Salamul Semenic Extra, un salam cu notificare. Nu verbal, dar iti spune cum sa-l depozitezi. Uite o mancare inteligenta si asta nu inseamna ca are creier in componenta.

Este vorba despre o inovatie de la Caroli, ceea ce se numeste Carolimetru Termic. Simplificat la maxim, este vorba despre o eticheta inteligenta.

Ce face eticheta asta? Iti atrage atentia cu privire la temperatura optima la care trebuie tinut produsul. Arata ca cea din poza de mai sus si e ca la semafor, cu diferenta ca aici culorile cheie sunt galben si verde.

Ce inseamna daca acul e in zona verde? 

Ca temperatura produsului este undeva in zona 8°C -2°C (de la mijloc in dreapta). Aceasta este temperatura de pastrare a produsului recomandata de producator. Ca sa rezum, cu cat e mai verde, cu atat mai bine. La limita extrema din dreapta, inseamna ca temperatura produsului este de 2°C.

Ce inseamna daca acul e in zona galbena? 

Viceversa, ca temperatura produsului la acel moment, nu este cea optima, cea indicata de producator, adica intre 8°C -2°C.

Atentie! Eticheta NU iti spune si daca produsul este in perioada de garantie, este comestibil etc. Doar te avertizeaza cu privire la temperatura actuala a acestuia.

Daca de exemplu, esti la cumparaturi sau chiar acasa si desi produsele sunt in frigider, au acul in zona galbena, atunci inseamna ca e ceva in neregula. Ori temperatura frigiderului nu este < 8°C, ori fluxul de aer rece nu ajunge la produs. Sunt chestiuni pe care eu unul sincer le-am neglijat insa mi se pare ca un astfel de produs iti poate atrage atentia si cu privire la celelalte.

E foarte important sa avem grija la ce mancam, nu?

Aveti de asemenea grija si la cum transportati produsele, fie spre casa, fie spre picnic etc. Chiar si pana acasa, ar trebui sa folosim sacose termorezistente sau ceva asemanator. Cred ca din pacate sunt cumva notiuni sau aspecte pe care le neglijam cu totii, sau cel putin eu. Din pacate.

Nu uita, de azi avem #mâncarecunotificare.

Pe drum spre casa

– Cine te-a sunat? zise mama curioasa, auzindu-ma vorbind la telefon in taxi, in drum spre casa.

– Salamu’! A zis sa-i aduci repede o limonada cu gheata, ca face insolatie acolo in spate! nu m-am putut eu abtine.

(A) Salam cu GPS
4 (80%) 2 votes

2 comments

 1. Intai voiam sa te laud, ca imi place cum suna CineMatol. Eu am Cinemil, caci asa ma cheama.

  Voiam iarasi sa te laud, ca-mi placuse un articol. Dar dupa acest articol, cu parere de rau, ma abtin de la orice lauda.

  Inteleg ideea de advertorial, am si eu, am si pe blogul de teatru, dar fa-le sa aiba macar 10% legatura cu filmul. Scrie despre ciorba din filmele romanesti, ca ar trebui sa fie salam. Scrie ca si cum ai vrea tu sa faci un film, in care salamul sa fie personajul (ceva gen Sausage party).

  Ce ai scris aici este exemplul perfect de ASA NU! Cu asa ceva strici complet ideea de blog de nisa, chiar daca articolul, in sine, nu e rau deloc. Dimpotriva as zice.

  1. In primul rand, merci de vizita, e o surpriza placuta pentru mine si merci si pentru intentia de a ma lauda, este iarasi o surpriza placuta pentru mine. 🙂

   Stiu ca ai Cinemil, pe undeva cred ca numele blogului tau m-a si inspirat.

   Cu privire la partea a doua, nu te pot contrazice, ba mai mult decat atat, sunt de acord. Acest articol insa, este si nu prea este un advertorial. Am participat cu el la un concurs si acolo e mai dificil sa le legi de filme (sau asa am considerat eu atunci).

   Mi-am propus de altfel sa nu prea mai scriu articole de genul pe aici (sau sa semene cu ce spuneai tu mai sus), ci sa ramana un blog nisat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *