Pareri filme | Terje Vigen – Un barbat adevarat | 1917

Salut. Filmul prezentat astazi este in premiera unul suedez, ce poarta numele de „Terje Vigen” in limba natala „A man there was” in engleza si „Un barbat adevarat” (traducere aproximativa) in romana. Filmul este o ecranizare a unui poem a lui Henrik Ibsen, marele poet al Nordului.
Terje_Vigen_Ombord_på_Korvetten- un barbat adevarat printscreen

https://en.wikipedia.org

Filmul este in regia lui Victor Sjostrom ce se regaseste si in postura de actor. Este cel mai scump film al Suediei de pana la acel moment si a lansat astfel si o moda in tara natala pentru ca incepand cu acest film guverul a decis sa finanteze mai mult mai putine filme si a crescut astfel calitatea productiilor.

Un barbat adevarat

Pelicula  ne povesteste drama unui pescar ce ramane blocat pe coastele Norvegiei in timpul rascoalelor napoleoniene din 1809. In acea perioada, din cauza foamei, pescarul incearca sa plece catre Danemarca ca sa faca rost de mancare. Este insa capturat de englezi si inchis pana in 1814. Cand se intoarce, descopera ca sotia si copila au murit.

Daramat de acest eveniment isi traieste in continuare singur viata in casa sa de pe malul marii. Intr-o seara, vede un iaht englez ce pierde meciul cu furtuna. Se grabeste sa dea o mana de ajutor supravietuitorilor insa are un soc cand descopera cum lucreaza Karma pentru ca in mainile sale pica capitanul englez care l-a arestat cu ani in urma.

In sufletul sau se da evident o mare lupta: sa se razbune, sau sa-l ierte? Greu de ales.

Cam asta ar fi filmul, mie mi se pare smecher cel putin din punct de vedere al ideii in sine.

Ca surse de informare, am folosit ca de obicei cartea Secolul Cinematografiei (aparuta in 1989) si Wikipedia.

Sanatate!

Pareri filme | Terje Vigen – Un barbat adevarat | 1917
Evalueaza acest articol!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *